Neoféma tyrkysová (Neophema pulchella) patří k malým australským papouškům. Obývají zde travnaté porosty, lesy a eukalyptové háje. Většinu života tráví v jedné oblasti a málokdy se přesouvají. Hnízdí v dutinách stromů a jejich populace se za poslední roky snižuje kvůli ubývání vhodných hnízdišť.

Vzhled neofémy tyrkysové

Délka těla je u neofémy tyrkysové 20 až 22 cm, hmotnost okolo 40 g a co se týká barvy, je zde typický pohlavní dimorfismus. Obě pohlaví jsou zbarvena převážně zeleno- žlutě. Samečci jsou zelení s tyrkysovými tvářemi a spodními partiemi do žluta. Křídlo je tmavě modré, místy s červenými pery. Samice jsou méně pestré, se žlutým břichem a zelenou hrudí, na křídlech nemají žádná červená pera, zespodu je typický bílý pruh. Typickým znakem neofém je plochý a zkosený zobák, u neofémy tyrkysové černý s krémovou spodní částí. Nohy jsou šedé, duhovka zbarvena tmavě hnědě. Mladí jedinci se podobají samicím, stejně jako ony mají bílý pruh na spodní straně křídel. Mladí samečci mívají oranžová pírka na břiše a červené skvrnky na křídlech. V chovu se vytvořilo časem několik barevných mutací, například šedá, rudoprsá, žlutá nebo tmavě zelená.

Chov neofém v zajetí

V zajetí je neoféma tyrkysová nejčastěji chovaným druhem neofém. Hodí se pro chov v klecích i voliérách. Je dobrou volbou i pro začátečníky, navíc jde o ptáky tiché, nenáročné na prostor a poměrně bezproblémové, netrpí často psychickými problémy jako některé jiné druhy. Přezimování by mělo proběhnout v místnosti, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Nejvhodnější je chov v páru, a to ve voliérce nebo v kleci o rozměrech minimálně 60x70x100cm, samozřejmě čím větší ubikace, tím lépe.

Potrava neofémy tyrkysové

V přírodě se neofémy živí semeny trav, ovocem, květinami a červci. Krmná směs by se měla skládat z lesknice, prosa, loupaného ovsa a semence. Nezbytný je neustálý přístup k vodě, ptáci potřebují grit a sépiovou kost. Přidáváme ovoce, zeleninu a větvičky ovocných stromů na okus.

Hnízdění neofém

Žijí v párech nebo skupinkách složených z rodičů a potomků, mnohdy překvapivě velkých, aktivní jsou především v noci, jde o ptáky monogamní a v době hnízdění se jednotlivé páry odpojí. Neofémy hnízdí v dutinách stromů, často jsou ale z hnízdišť vytlačovány roselami pestrými nebo papoušky zpěvavými. V zajetí hnízdí téměř bezproblémově po jednom roce života. Samice klade 5 až 8 vajec, na kterých sedí 18 až 20 dní. Po čtyřech týdnech jsou již mláďata opeřená, vykukují z budky a pomalu ji opouštějí. Několik týdnů jsou ještě závislá na rodičích, kteří je dokrmují. Učí se samostatně získávat potravu a v této době je vhodné předkládat ovoce, zeleninu i vaječnou míchanici.

Další články z rubriky


Štítky: , ,

Diskuze k článku, stačí zadat jen: jméno a komentář. Ostatní není povinné.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.