Obliba vepřového masa a dalších produktů z prasat patří v ČR k tradičním hodnotám.  Vepřové je v současnosti na území České republiky nejvíce konzumovaným masem. Chov prasat je přímo závislý na pěstování obilovin a probíhá v jeho návaznosti. Prase se vyznačuje vysokou plodností, rychlou intenzitou růstu a krátkou dobou výkrmu. V konvenčním (intenzivním) zemědělství se dosahuje až 2,4 vrhů za rok (až 14 selat ve vrhu), žádaná je ranost intenzivně chovaných plemen prasat (kanečci se zařazují do chovu v 8 měsících, prasničky v 7 měsících), selata se rychle odstavují od mléka a všechna prasata se krmí speciálními krmnými směsmi. Porážková hmotnost je dosažena mezi 5-7 měsícem věku (cca 107-115 kg). Jateční výtěžnost dosahuje až 80%. Prasata se chovají odděleně podle chovných kategorií. Existují i malá plemena prasat, která se chovají pro potěšení. Velice vhodné pro extenzivní nebo ekologický chov je přeštické černostrakaté prase. Je nenáročné, a má vynikající maso s vyšším podílem tuku. Oblíbená jsou i vietnamská prasata menšího vzrůstu. Prasata se vykrmují do hmotnosti závislé na plemeni, většinou je to okolo 120 kg (cca v 7-8 měsících, ale závisí to na krmné dávce). Pak už přibývá tučnost. Oblíbená pro gurmánské využití jsou i selata o hmotnosti 30-40 kg. Prase se posílá na porážku, nebo můžeme udělat domácí zabijačku (jsou zde určitá omezení a podmínky).

Podmínky pro chov

Pokud chceme chovat prasata nebo jedno prase doma, tato čísla budou zřejmě trochu odlišná. V domácím prostředí je budeme chovat nejspíš v chlévě. Někteří chovatelé jsou zastánci venkovního pastevního chovu, který má svá vlastní specifika. Chlév by měl být vzdušný, ovšem bez průvanu. Prase špatně snáší vysoké teploty. Optimální teplota se poněkud liší podle hmotnosti zvířete. V létě ocení polití chladnou vodou nebo možnost lehnout si do kaliště, čímž se ochlazuje. V chlévě udržujeme čistotu, na podlahu používáme podestýlku (slámu). S tou si prasata také hrají a zabaví se. Ve velkochovech se podestýlka neřeší, a prasata mohou trpět zlozvyky, okusují se a nudí se. Nesmí chybět napáječky a krmítka (koryta). V horkých dnech bychom měli dbát na to, aby v chlévě nebylo moc hmyzu a použít odpuzovače. Výhodný může být chov jednoho kance a několika prasnic. Kanec je od prasnic oddělen, a pouští se k nim pouze v době říje (zjistíme reflexem nehybnosti- zatlačíme prasnici na bedra, a ona se prohne a drží). Nebo můžeme také prasnice uměle inseminovat.

Krmná dávka

Prase je všežravec. Pozře tedy i nejrůznější zbytky z kuchyně. Ty je potřeba ale dobře vybírat, aby nebyly například příliš kořeněné, nebo zkažené. Přikrmujeme směsí obilovin (pšenice, kukuřice, mnohem méně pak ječmen a oves). Důležitá je mladá zelená píce, seno a horkovzdušné úsušky.  Prasata milují brambory, krmnou řepu, cukrovku a mrkev. Krmit můžeme sójový extrahovaný šrot, krmné mouky, otruby a pokrutiny. Je možno použít speciální krmnou směs pro každou věkovou a chovnou kategorii (tu krmíme buď suchou, nebo lépe zvlhčenou). Existují i nejrůznější doplňky stravy. Mezi krmiva živočišného původu pro prasata řadíme mléko a zbytky mlékárenského průmyslu a živočišné moučky.

Březost a porod

Prasnice je březí 115 dní. Rodí se až 14 selat. Prasnice vyprodukuje denně 8-12 kg mléka. Selata se ve srovnání s jinými mláďaty rodí méně vyvinutá. Mají nízkou obranyschopnost, termoregulaci a zvýšenou citlivost na špatnou hygienu. Selata by měla mít možnost odejít od prasnice do prostoru, kde je nemůže zalehnout, tento prostor musí mít speciální přitápění. Po 10 dnech se již selata mohou začít přikrmovat. Odstavují se v 6-8 týdnech. V tu dobu se kastrují kanečci. Je dobré selatům zajistit dostatek železa po poradě s veterinářem, aby netrpěla anémií selat.

Hygiena a parazité

Prasata jsou poměrně náchylní k vnitřním parazitům (především škrkavkám). Měli bychom tedy především dodržovat v chovu správnou hygienu, desinfekci, laboratorně vyšetřovat trus na přítomnost parazitů a jejich vajíček, a také prasata odčervovat ve spolupráci s veterinářem.

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Diskuze k článku, stačí zadat jen: jméno a komentář. Ostatní není povinné.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.