Ovce jsou zvířata s mnohostrannou užitkovostí, odolná vůči klimatickým podmínkám. Získáváme z nich především maso, vlnu a mléko. Vedlejšími produkty jsou kůže, rohy, lanolin, lůj. Jsou velice vhodné pro spásání chráněných území nebo hůře přístupných míst. Existují plemena plodná (ovce romanovská, východofríská…), masná (jsou více náročná, suffolk, texel, charollais..) a kombinovaná (méně náročná, merino, valašská ovce, šumavská…) Ovce jsou stádová zvířata, proto je nechováme o samotě. Nejsou náročné, ale pravidelně je musíme stříhat (1-2x ročně), odčervovat a ošetřovat paznehty.

Krmení a ustájení

Ovce jsou schopny využívat i málo hodnotná rostlinná krmiva. Základem krmné dávky je pastva (denně 6-10 kg), dále luční seno, krmná sláma, jadrné krmivo, v zimě i okopaniny (řepa, mrkev- vždy krouhané, nikdy celé), jablka a silážovaná krmiva. Důležitý je minerálně- vitaminový liz a čistá voda po celý rok.

Krmnou dávku, především pak jádro, volíme podle výživového stavu ovcí. Ztučnělé ovce hůře zabřezávají a mají nižší plodnost. Nejvyšší nároky má ovce posledních 5 týdnů před porodem. Při nedostatku energie hrozí ketóza březích bahnic, zvyšuje se tedy dávka jádra a mírně snižuje objemové krmivo. Ovce pak mohou postupně dostávat až 0,5 kg jádra na den. Rovněž u beranů v době připouštění zvýším dávku jádra (běžně do 0,7 kg, v době připouštění až 1,4 kg).

Ideální je oplocená pastvina s přístřeškem. Pro pasení lze využít ovčáckého psa. V přístřešku se nacházejí jesle, žlaby a napáječky. Měl by být velikostně přizpůsoben počtu ovcí.

Reprodukce ovcí

Pohlavní aktivita je závislá na délce světleného dne. Plodným obdobím u ovcí je jaro a podzim. K výraznější pohlavní aktivitě přispívá stimulace zvýšenou dávkou krmiva nebo přítomností berana. Pokud chováme celoročně berany s ovcemi, je to špatně, a dochází k návyku na sebe. Ovce má říji každých 16-21 dní. Ovulace trvá 40 hodin.

Připouštění

–          Ve stádě (jeden beran na skupinku ovcí)

–          Z ruky (říji zajistí prubíř)

–          Inseminace

Březost trvá 150 dní. Rodí se většinou 1-3 jehňata. Pokud ovce nechce dát jehněti pít, musíme jej krmit uměle. Nejlepší je mlezivo nebo mléko od jiné ovce, případně umělé náhražky. Pokud má matka málo mléka, nebo vícerčata, přikrmujeme.

Odstav jehňat

–          Velmi časný (2-5 dnů, dostávají mléčnou krmnou směs)

–          Časný (30-40 dnů)

–          Zkrácený (50-80 dní)

–          Tradiční (100-120 dní)

Jehňata určená na porážku se vykrmují  několika způsoby. Ovce a vyřazení berani se nevykrmují, na porážku jdou ihned.

Ovčí maso

Spotřeba ovčího a jehněčího masa je v České republice velice nízká. Přitom jde o velice zdravé a dietní maso, vhodné i pro lidi staré, v rekonvalescenci a děti. Nejkvalitnější je maso jehňat ve stáří 4-6 měsíců. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerální látky a je dobře stravitelné.

Ovčí mléko

Z ovčího mléka se vyrábějí tyto produkty: jogurt, kefír, žinčica, máslo a různé druhy sýrů. Tradice dojení ovcí u nás není, dojí se velmi málo, a je to velká škoda. Dojí se ručně (zezadu, méně z boku) nebo strojově.

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Diskuze k článku, stačí zadat jen: jméno a komentář. Ostatní není povinné.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.