Alexandr malý (Psittacula krameri)je oblíbený papoušek s krásným zbarvením. To je původně zelené s růžovým límcem, černou kresbou v obličeji a růžovo- červeným zobákem. Rozdíl mezi samci a samicemi je patrný až ve věku dvou let, kdy se samci začínají vybarvovat, přičemž samicím chybí límec z růžových a černých pírek. Vzniklo několik barevných mutací, jo žlutá, bílá bez obojku, pastelově modrá, krémová s červenýma očima nebo šedá.

Charakteristika alexandrů

Papoušek alexandr malý měří okolo 40 cm včetně ocasu, váží 140 g a dožívá se přibližně 25 let. V přírodě žije v afrických a asijských savanách, vyskytuje se i na Srí Lance, v Indii, vysazen je i v dalších lokalitách. V několika zemích západní Evropy žije volně v parcích a dokonce zde hnízdí, jedná se potomky ptáků, kteří uletěli svým chovatelům. Alexandra malého lze spatřit i v některých zoologických zahradách. Je zapsán na seznamu ohrožených druhů CITES III. V přírodě žijí alexandři malí v hejnech tam, kde je dostatek potravy i míst k úkrytu. Dobře létají, ale málokdy na delší vzdálenosti. Jde o papoušky hlučné, ozývají se vřískavým „krí, krí, krí“.  Vyloudit ale umí i melodické tišší zvuky.

Potrava alexandra malého

Jak je to s potravou alexandrů? V přírodě se živí bobulemi, semeny, plody a nektarem. V době líhnutí mláďat je dobré přikrmovat vaječnou míchanicí. Jsou pro ně vhodné kvalitní směsi semen určené středním či velkým papouškům, různé druhy ovoce a zeleniny (pozor na pro ptáky jedovaté avokádo). Potrava musí být pestrá. Vhodná je pšenice, lesknice, oves, slunečnice, proso i semenec (konopné semínko), ořechy, čerstvá kukuřice v klasech a zelené krmivo jako listy smetánky lékařské či jetel. Potřebu klování a obrušování zobáku uspokojíme větvičkami nejedovatých stromů, nejlépe ovocných.

Chovatelské zařízení

Chov je nejvhodnější v prostorné voliéře s dobrým úkrytem a pevným pletivem, žít mohou i ve společnosti andulek (papoušků vlnkovaných). Bidýlka musíme většinou často měnit, rádi si je totiž „upravují podle sebe“, podobně jako hnízdní budku. Jde o papoušky společenské, milující koupání. Pokud se dostane mládě včas do lidské společnosti, může se naučit mluvit, i když ne tak dobře jako některé jiné druhy. I když je alexandr malý poměrně odolný, není stavěný na nevlídné počasí a zimy, nezbytné je zajistit mu úkryt před větrem a mrazem, jinak hrozí omrzliny a úhyn.

Rozmnožování alexandrů

Období páření probíhá dvakrát ročně necelý měsíc, páření předchází krmení samice samcem. Je lepší dvojici umístit do samostatné voliéry, aby měla na hnízdění klid. Samice hnízdí v dutinách stromů, snáší 3 až 5 vajec, na kterých sedí 22 dní. Za 7 týdnů od vylíhnutí vylétají mláďata z hnízda.

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Diskuze k článku, stačí zadat jen: jméno a komentář. Ostatní není povinné.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.